Tez düzenleme işlemi, tezlerin sunulacak kuruma kabul edilmesi amacıyla düzenlenme işlemidir. Tez düzenleme işlemi kurumların yayımladığı kılavuzları dikkate alınarak yapılmaktadır. Tez düzenleme için otomatik bir program bulunmamaktadır. Tez düzenleme işlemi için mutlaka alanında uzman olan kişilerden destek alınmalıdır. Tez düzenleme işlemi için belirlenmiş kriterler ve tez yazım kuralları belirlenmektedir. Bu kuralları bilerek tezlerin yeniden gözden geçirilmesi, hataların düzeltilmesi ve düzenlenerek son haline getirilmesi tez düzenleme işlemi kapsamında yapılmaktadır.
Tez Düzenlemede Temel Unsurlar
Tez düzenleme işlemini çoğunlukla doktora veya yüksek lisans yapan öğrenciler tercih etmektedir. Tezlerin düzenlenmesi işlemlerinde kılavuzda belirtilen tüm detaylar gözden geçirilmektedir. Kriterlere uymayan ve içerisinde hatalar barındıran tezler, tez komisyonu tarafından onaylanmamaktadır. Kabul görmeyen tezler, tez komisyonu tarafından reddedilerek düzenlenmesi istenmektedir.
Tez düzenleme işlemlerinde temel kurallar mevcuttur. Konu başlıkları, sayfa düzeni, içeriklerin sıralanması, yazı karakteri ve punto ayarları gibi konular öncelikle dikkate alınmalıdır. Bunların düzenlenmesi başta olmak üzere formatlama yaparken her detayın en ince ayrıntısına kadar incelenerek düzenlenmesi, tez düzenleme işlemlerinde öncelikle dikkate alınması gereken husustur.
Tezlerde Karşılaşılan Genel Hatalar
Tezlerin düzenleme işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan hatalar bulunmaktadır. Uygun bir düzenleme için bu hatalardan kaçınılmalıdır. Tez düzenleme yaparken mutlaka tüm detaylar gözden geçirilmeli ve titiz bir çalışma yapılarak tezler tüm hatalardan arındırılmalıdır. Cümleler ve paragraflar baştan sona kontrol edilmeli, her detay düzeltilerek teslimi yapılmalıdır.
Tez Düzenleme İçin İpuçları
Tez düzenleme işleri kolay gibi görülen ama aslında oldukça meşakkatli işlerdendir. Tez düzenleme yapılırken pratiklik kazanılması için bazı hususların iyi bilinmesi ve buna göre tezlerin düzenlenmesine başlanması gerekmektedir. Tez sayfalarına numaralar vererek bir şablon oluşturulması tezin düzenleme kısmını kolaylaştıran detaylardandır. Tez konusunda bilgi sahibi olan uzman kişilerden destek alınarak tez yazım kılavuzundaki kriterlere uyulması da çok önemlidir. Böylece düzenleme kısmında zaman tasarrufu sağlanabilir. Tez komisyonu genel olarak tez kapağı, tezin konusu ve sayfa düzeni kısmında detaylı incelemeler yapmaktadır. Bundan dolayı bu kısımlara ait kuralların iyi bilinerek tezlerin düzenlenmesi de dikkat edilmesi gereken önemli bir hususlardandır.